Auto of (motor)voertuig? Rijden of reizen?

Inschrijvingsbewijs_in_2_luiken

Heb je er al eens op gelet wat er zoal staat op het nieuwe zogenaamde kentekenbewijs zoals hierboven afgebeeld? Op het Belgische exemplaar staat het woord “voertuig”. Terwijl we allemaal spreken over bijv auto. Maar wat is het verschil nu tussen auto en voertuig. “Dat is toch net hetzelfde?” hoor ik sommigen al denken. Dat is wat iedereen werd wijsgemaakt. Helaas voor hen is dat niet juist.

Het woord voertuig kan je opsplitsen in twee stukken: voer en tuig. “Voer” komt van vervoeren. Enkele definities van tuig kunnen zijn:

 1. (techniek) machine of gebruiksklare constructie, die is ingericht om een activiteit of bezigheid te verrichten of eenvoudiger te maken: rijden, spelen, varen enz.
 2. Benodigdheden, gereedschap, gerei, tool, tuigage, uitrusting; apparaat, instrument, machine, toestel, werktuig; strijdmiddel, wapen; canaille, crapule, gajes, gannef, geboefte, gebroed, gemeen volk, gepeupel, gespuis, geteisem, rapaille, schorem, uitschot, vee
 3. ding, voorwerp

Dus een voertuig is een tuig om goederen mee te vervoeren.

Met een voertuig wordt gereden. Een voertuig is een commercieel middel om goederen mee te verplaatsen. Rijden is een commerciële bezigheid. Ook mensen worden vervoerd met een voertuig. Mensen worden door de Staat gezien als handelswaar. De Belgische Staat is als het waar een grote boerderij waar de inwoners het vee zijn. De hele uitleg daarover lees je elders op deze website.

Om met een commercieel vervoermiddel te mogen rijden heb je een rijbewijs nodig. Want je begeeft je in het handelsverkeer. Een rijbewijs is een toelating om deel te mogen nemen aan het verkeer. Ook verkeer is een commerciële term als de overheid dit gebruikt. Het komt van handelsverkeer.

Verder dient een voertuig ook ingeschreven te staan, voorzien zijn van een nummerplaat, verzekerd en gekeurd.

Een auto daarentegen is een manier om van punt A naar punt B te reizen. Met een auto rijd je niet. Je reist er mee. Om te reizen heb je niemands toelating nodig. Laat staan dat iemand jouw kan verbieden om te reizen.

Voor een auto zijn er geen regels die opgelegd worden. Zolang je maar niemand schaadt.

Deze schrijver reist altijd. Ongeacht of het nu met een auto, trein of vliegmachine is.

Om dit werk verder te kunnen zetten heb ik jullie financiële steun hard nodig. Mag ik dan ook vragen om een milde bijdrage?

Advertenties

One thought on “Auto of (motor)voertuig? Rijden of reizen?”

 1. Elke auto is een voertuig meer specifiek een rijtuig, maar niet elk voertuig en elk rijtuig is een auto. Zo simpel is het natuurlijk. Je kan er 50 jaar rechtspraak van politierechters op nalezen. 🙂

  Alweer een doorzichtige poging om geen verkeersbelatsting te betalen, dus om gratis gebruik te maken van wegen en verkeersinfrastructuur, terwijl alle andere mensen wel betalen om die in goede staat te houden.

  Alweer ook een doorzichtige poging om geen verzekering te betalen en dus je schuld in geval van een ongeval af te wentelen op het slachtofferfonds.
  Want jij zal zeker de kosten betalen als je in schuld bent? (reken snel op een paar honderdduizend euro als er slachtoffers zijn.)

  Sorry, maar als je niet reglementair rijdt of parkeert, verdien je een boete, bij recidivisme : confiscatie auto plus boete want dan breng je onschuldingen bewust en herhaaldelijk in gevaar.
  De wet is de wet, hou je eraan of draag de gevolgen. Zo simpel is het.
  Enkel criminelen hebben daar echt last mee.

  Like

Reacties zijn gesloten.