Huurkoop. Een vergeten formule? (met oproep)

huurkoop woningToen ik op zoek ging naar een eigen stek bleek al gauw dat ik de centen niet had om de waarborg én eerste maand huur te betalen. Ik had toen al enkele malen het woord huurkoop horen vallen, maar nog niet echt bij stilgestaan.

Het is nog maar van begin juli dat ik actief op zoek ben naar een huis (evt met winkel) om te huurkopen. Maar wat blijkt nu? Er zijn bitter weinig mensen die hier al van gehoord hebben. Laat staan dat immo kantoren hier voor te vinden zijn.

Wat is nu huurkoop?

Huurkoop is niets anders dan kopen door te huren. Een groot deel van de huurprijs wordt gebruikt als afbetaling. Gezien het een koop betreft zal er dan ook een inschrijving moeten gebeuren in het hypotheekregister. Dit om te voorkomen dat er een dubbele verkoop of verhuur plaatsvindt. Nadat de volledige som betaald is, vindt de eigendomsoverdracht plaats. Pas dan betaal je registratierechten.

Voor de huurverkoper zijn er bijna alleen maar voordelen:

 1. Het ontvangen huurbedrag wordt door de fiscus niet gezien als inkomsten gezien het een verkoop betreft.
 2. Alle herstellingen en schade zijn voor rekening van de huurkoper. Bijgevolg is een huurwaarborg niet nodig. Een besparing voor beide partijen.
 3. Een klein deel van het huurbedrag kan gezien worden als intrest vrij van belasting. Een mooi extraatje voor wie een klein inkomen heeft.
 4. De huurverkoper blijft eigenaar zolang het volledige bedrag niet betaald is. Maw als de huurkoper niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, dan wordt de overeenkomst automatisch een huurcontract en is de huurkoper een deel of alle kosten die hij in evt herstellingswerkzaamheden gestopt heeft kwijt. Dat is dan bij wijze van schadevergoeding.

Voor de huurkoper zijn er ook bijna alleen maar voordelen:

 1. Een huurwaarborg is niet nodig, omdat alle herstellingen en schade zelf te betalen zijn. Een besparing in het begin en je kan al beginnen renoveren indien nodig en dit naar eigen financiële draagkracht.
 2. Het huis dat je huurt wordt na verloop van tijd je eigendom, zolang je je aan de contractvoorwaarden houdt.
 3. Zolang je betaalt, kan je er niet uitgezet worden. Om wat voor reden dan ook. Dit op voorwaarde dat je het huis laat inschrijven in het hypotheekregister.
 4. Van een plaatsbeschrijving is er geen sprake gezien het om een verkoop gaat.

Dergelijke overeenkomst zal wel heel duidelijk op papier moeten staan gezien de wetgever hier blijkbaar nog nooit over gehoord heeft. Nergens in de Belgische wetgeving staat er iets over huurkoop vermeld. Bijgevolg is het gewoonterecht van toepassing. En oh ja, alles wat niet in de wet vermeld staat is per definitie toegelaten. Het spreekt voor zich dat er ook een schadevergoeding voorzien wordt voor het geval de huurkoper zich niet aan zijn verplichtingen wil of kan voldoen. Dat kan in de vorm van geld zijn. De tot dan uitgevoerde herstellingswerken kunnen ook al of niet gedeeltelijk gezien worden als schadevergoeding. In het geval de huurkoper niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, lijkt het mij verstandig om te onderzoeken waar de oorzaak zit. In het geval dat de huurkoper niet wil, dan kan je onverbiddelijk hard zijn.

Is de huurverkoper al wat ouder (bijv 70+), dan zet je duidelijk in de overeenkomst dat evt erfgenamen de overeenkomst dienen te respecteren, of de huurverkoper kan in zijn/haar testament melding maken van het bestaan van die overeenkomst of een combinatie van beiden.

Is er een voorkooprecht op het huis dat je zou willen huurkopen? Dan kan je dat omzeilen door de koop in twee te splitsen. Met de huurkoop koop je enkel de naakte eigendom. De hypotheekinschrijving zoals hierboven vermeld, geldt dan tot het moment dat de blote eigendom op jouw naam staat. Dan wacht je één tot twee jaar (= afkoelingsperiode) waarna de vruchtgebruiker afstand doet van het vruchtgebruik. De volledige uitleg vind je hier.

Voor alle duidelijkheid: huurkoop is niet hetzelfde als leasing, verkoop op lijfrente of verkoop op afbetaling. Bij alle drie wordt je eerst voor een stuk eigenaar en betaal je daarna af. Voor leasing gaat het over de economische eigendom, bij de andere twee over de volle eigendom. Bij huurkoop word je pas eigenaar na volledige betaling.

De mosterd voor bovenstaande uitleg heb ik o.a. bij dit Leuvense advocatenkantoor gehaald.

Het is mij ook opgevallen dat bitter weinig immo kantoren deze formule aan hun klanten voorstellen. Ik vraag mij eigenlijk af waarom? Is het omdat er weinig geld aan te verdienen valt? Of omdat het niet door een geschreven wet geregeld is? Wie het weet mag het zeggen. Verder merk ik ook dat veel mensen liever hun geld zien dan een gelukkig medemens. En dat stoot mij serieus tegen de borst. Een beetje empathie is géén overbodige luxe. Het is zelfs eigen aan mens zijn. Individuen zonder empathie kan ik onmogelijk als zijnde mens omschrijven.

Bij deze dan ook een oproep:

Ik zoek een huis met tuin in de rand of op het platteland van Ronse of ruime omgeving. Ben jij eigenaar of ken je een eigenaar van een dergelijk huis en heb jij of je kennis na het lezen van dit artikel interesse in de formule van huurkoop, dan kan je mij contacteren op het gsm-nr: (0496)12 81 49.
Onbekende of privé-nummers worden niet beantwoord. Géén SMS.

Gevraagde eigenschappen van het huis:
aanwezigheid van een gemiddelde tuin (min 50m²), indien mogelijk toegankelijk van op straat;
minimaal 2 slaapkamers;
parkeermogelijkheid voor een auto;
voldoende bergruimte;

Deze oproep staat ook hier en hier te lezen.

Dan nog een keuzevraag. Wat heb je liever: een goedgevulde bankrekening of een gelukkige medemens?

geld kan je niet opeten

Advertenties

3 thoughts on “Huurkoop. Een vergeten formule? (met oproep)”

 1. Dat begrijp ik, maar dan is de oplossing een studiootje huren, de goedkoopste zitten ergens rond de 400 euro momenteel.
  Ik zou ook graag een luxejacht bezitten, maar dat zit er voor mij ook niet in. Je moet roeien met de riemen die je hebt.

  Like

 2. Huurkoop is voor mij op dit ogenblik financieel gezien de enige optie. Zoals ik al schreef heb ik op dit ogenblik geen spaargeld om huurwaarborg te betalen.

  Like

 3. Huurkopen voor 450 is een fantasie. Volledig onrealistisch. stel nu dat je een huis hebt van 150 000 euro. Dat is relatief bescheiden. Dan zou je al 27 jaar moeten betalen om dat bedrag te halen. en ondertussen derft de verkoper huurinkomsten of interesten op de verkoopsom en kan hij die verkoopsom niet gebruiken voor andere dingen.
  Nee, je mag rekenen op minimaal 800 euro per maand, daaronder hoef je niet eens moeite te doen eigenlijk. Dan Betaal je je hele leven af en ben je op het einde nog geen eigenaar.
  als je motief is geld “besparen”, doe je dat op de kap van iemand, een vorm van diefstal dus. Mensen laten zich niet graag bestelen, vandaar dat de formule en je voorstel geen succes zal kennen.

  Like

Reacties zijn gesloten.